Forum ligi
Nie jesteś zalogowany na forum.
Jest:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku uzyskania każdej większości w okresie 2 tygodni od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
Jestem na zmianą na:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku uzyskania minimum 50% głosów GM-ów całej Ligi (15 głosów za) w okresie miesiąca od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
Myślę, że mamy na tyle dograne CBA, że trzeba będzie się bardziej postarać i nakłonić kogoś do głosowania za danym pomysłem. Teraz przepisy przechodzą, bo ktoś wejdzie, przeczyta i zapomni. Zagłosują dwie osoby i mamy zmianę w CBA. Wiem, że nie głosujesz, to nie nie miej później pretensji…ale według mnie już lepiej, żeby było mniej zmian niż robienie samych zmian dla zmiany, bo nikt nie zagłosuje.
Ostatnio edytowany przez KdZ (2024-08-22 20:38:35)
Grizzlies GM
Co jeśli do miesiąca nie zagłosuje nawet 15?
Temat upada? I trzeba próbować robić kolejne głosowanie i przekonać tych, którzy nie zagłosowali. Jeśli ktoś będzie chciał dalej dany przepis wcielić w życie.
Ale miesiąc to sporo czasu, żeby każdy zainteresowany się wypowiedział albo ewentualnie, żeby pomysłodawca spróbował przekonać niezdecydowanych.
Grizzlies GM
a może spotkajmy się jakoś po środku i np ustalmy że przechodzą jeśli jest kworum minimum 15 (a nie 15 za?
generalnie ta ostatnia zmiana była wprowadzona tym że nic praktycznie nie mogło przejść bo ludzie nie wchodzą / nie piszą / nie interesują się
ale obecna sytuacja też nie jest dobra gdzie jedno osobowy wniosek może przejść
byłoby po prostu coś takiego:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku uzyskania większości głosów przy minimun 50% głosujących GM-ów całej Ligi (15 osób musi zagłosować, jeśli większość, np: 8:7 jest za, przechodzi) w okresie miesiąca od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
twitter: @MarcinJBL
Temat upada? I trzeba próbować robić kolejne głosowanie i przekonać tych, którzy nie zagłosowali. Jeśli ktoś będzie chciał dalej dany przepis wcielić w życie.
Ale miesiąc to sporo czasu, żeby każdy zainteresowany się wypowiedział albo ewentualnie, żeby pomysłodawca spróbował przekonać niezdecydowanych.
Ale czemu ma upaść? Przeciwnie. Przecież to nie wina wnioskującego że reszta ma ligę w dupie. Niech po miesiącu będzie liczenie tak jak głosy się rozłożyły, bez kworum.
Wtedy zostajemy z tym co mamy obecnie, tylko czas decyzji się wydłuża. Ewentualnie pomyśleć nad jakąś minimalną liczbą oddanych głosów (jak napisał Marcin wyżej) i ustawić ten poziom na 10 głosów, albo 15.
Można też dać widełki kiedy można wpisywać pomysły np. (maj - sierpień), żeby to było bardziej skumulowane w czasie niż rozrzucone od października do września. Ale to tylko takie luźne do przemyślenia.
Grizzlies GM
No wpisywanie w maju-sierpniu to chyba niespecjalnie, bo jednym z problemów były wakacje. W tym zakresie bym absolutnie nie zmieniał. Ale spoko, niech przynajmniej 50% zagłosuje by takie głosowanie miało rację bytu. Boję się, że to będzie paraliżować te zmiany, bo rzadko kiedy głosowania mają taką frekwencję
Ale powinna być jakaś minimalna liczba głosów. I też mimo wszystko w propozycjach dobrze, jakby było uzasadnienie. Czy to odniesienie do przepisów NBA, albo czemu dany przepis usprawni Ligę. Ten przepis o TPE, który przeszedł jednym głosem..nie wiem, czy to odniesienie do NBA, czy ma pomóc tym z TPE, czy tym bez TPE i jak to wpłynie na Ligę.
Jeśli jakiś pomysł będzie dobry i rzeczywiście usprawni Ligę, to myślę że te 10-11 głosów się uzbiera.
Grizzlies GM
fakt, przydałoby się trochę podrasować te pierwotne postulaty, żeby zawierały esencję - ja np tam nie zagłosowałem u stana bo właśnie nie do końca kumałem co to tak naprawdę dla nas znaczy
no i można ustawić właśnie te 11 osób powiedzmy, że więcej niż jedna trzecia musi zagłosować, to może byłoby w miarę liberalne
Więc zmieniam propozycję na:
Jest:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku uzyskania każdej większości w okresie 2 tygodni od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
Jestem na zmianą na:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku minimalnej liczby 11 głosów GM-ów całej Ligi w okresie miesiąca od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
To wyżej bym chciał jako pierwszy punkt głosowania.
Drugi punkt głosowania, żeby nie zakładać kolejnego tematu w przypadku propozycji zmiany to:
- obowiązkowe dopisanie w tytule do kiedy trwa dane głosowanie dzień / miesiąc / rok, np. Max Extension przed FA (gł. do 18.04.25)
dopisanie rubryk już wewnątrz tematu:
- czy dany przepis obowiązuje w NBA: TAK / NIE i podanie przykładu bądź konkretnego przepisu
- napisanie jak zmiana / dodanie przepisu wpłynie na poprawę Ligi bądź inne uzasadnienie wprowadzenia / zmiany danego przepisu
Skoro musimy uzasadniać wymianę 2nd za 4 lata, to fajnie jakbyśmy uzasadnili zmiany, które będą wpływać na Ligę.
Grizzlies GM
ja jestem na tak dla obu propozyjci. dodałbym tylko że ten wływ na ligę też najlepiej byłoby zilustrować konkretnym case'm.
Głosuje za za całą propozycję
Więc zmieniam propozycję na:
Jest:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku uzyskania każdej większości w okresie 2 tygodni od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.Jestem na zmianą na:
1.8 Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie jest wiążące w przypadku minimalnej liczby 11 głosów GM-ów całej Ligi w okresie miesiąca od opublikowania propozycji na forum. Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
To wyżej bym chciał jako pierwszy punkt głosowania.
Drugi punkt głosowania, żeby nie zakładać kolejnego tematu w przypadku propozycji zmiany to:
- obowiązkowe dopisanie w tytule do kiedy trwa dane głosowanie dzień / miesiąc / rok, np. Max Extension przed FA (gł. do 18.04.25)dopisanie rubryk już wewnątrz tematu:
- czy dany przepis obowiązuje w NBA: TAK / NIE i podanie przykładu bądź konkretnego przepisu
- napisanie jak zmiana / dodanie przepisu wpłynie na poprawę Ligi bądź inne uzasadnienie wprowadzenia / zmiany danego przepisuSkoro musimy uzasadniać wymianę 2nd za 4 lata, to fajnie jakbyśmy uzasadnili zmiany, które będą wpływać na Ligę.
Jestem za
Elemello
Detroit Pistons GM
Za
za
Za
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
GM Sacramento Kings
Przeciw
@stanpaluch
#RipCity
Uważam , że obecny sposób procedowania zmian jest mocno nieprzejrzysty a głosowanie nad zmianami poszczególnych punktów przy każdej wrzutce skutkuje tym, że frekwencja często jest minimalna. Ponadto coś jest przegłosowane w październiku, potem w grudniu , jeszcze coś w lutym, mamy okruchy a nie mamy całościowego obrazu CBA i jest bałagan.
W związku z tym proponuję :
- kondensację okresu głosowania,
- natychmiastowe ujęcie zmian w nowe CBA
Kondensacja okresu głosowania:
Proponuję aby WSZYSTKIE GŁOSOWANIA odbywały się w jednym okresie tj. po sezonie fantasy czyli w maju ( jest jeszcze zainteresowanie NBA , nie ma wakacji a i wnioski z rozegranego sezonu i niedostatki CBA są w pamięci. Przyjęcie tej zasady oznaczałoby, że proponowane zmiany byłyby zgłaszane i notowane przez cały sezon ale nie głosowane. Głosowanie nad wszystkimi poprawkami trwałoby w oznaczonym okresie np: 1-31 maj. Taki system spowodowałby wzrost frekwencji GMów oraz kompleksowe podejście do całości.
Nowe CBA:
Po zakończeniu głosowania powstaje nowe CBA, które odzwierciedla zmiany świeżo wprowadzone do nowego CBA tzn. tego które zacznie obowiązywać za rok. (Zmiany głosowane w maju 2025 wprowadzone do CBA obowiązującego od sezonu 26/27). Oznaczałoby to , że zawsze pod ręką mamy obecne CBA oraz przyszłą jego treść w całości ! (a nie we fragmentach jak teraz). Uważam, że to bardzo rozjaśniłoby obraz.
Dlatego też uszczegółowiłbym punkt 1.8 który zaproponował powyżej KdZ do następującej postaci:
1.8 Wszystkie Zmiany do CBA głosowane są przez wszystkich menedżerów pomiędzy sezonami, w okresie 1-31 maja i wprowadzane w kolejnym sezonie (chyba, że narusza to zasadę, że “prawo nie działa wstecz”). Głosowanie każdej zmiany CBA jest wiążące w przypadku minimalnej liczby 11 głosów GM-ów całej Ligi w okresie miesiąca od opublikowania propozycji na forum. Wszystkie przegłosowane zmiany wpisywane są do nowego CBA , które jest publikowane do końca czerwca tego samego roku. Nowe CBA obowiązuje od następnego sezonu. (np. zmiany przegłosowane w maju 2025 wchodzą w życie w CBA w sezonie 26/27Ostatnia propozycja zmian na nowy sezon może być opublikowana 1,5 miesiąca przed startem nowego sezonu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
GM Sacramento Kings
Wprowadzona wersja od Kamila, ona była przegłosowana.